Nieuws

Wel eens geklust in het veld, in de beek, ....

... aan de hagen of dat altijd al willen doen ?
Dan ben je van harte welkom bij Buitenkracht Limburg.

Natuurmonumenten, het Limburgs Landschap, Staatsbosbeheer en IKL hebben de handen ineen geslagen. Allevier de organisaties willen bewustzijn stimuleren voor de Limburgse natuurlijke omgeving. Allevier werken met enthousiaste vrijwilligers, die klussen doen in het landschap. Samen hebben ze nu een een site, waarmee (...)

Lees verder

menselijke ketting

25 juni slingert een ketting van duizenden mensen door het heuvelland, van Aken tot Tihange.
16 mei is hierover een informatiebijeenkomst in gemeenschapshuis de Stip, Meerssen.

De Valkenburgse PGP-fractie zet zich in voor publiciteit over de actie. En ze brengt 29 mei een motie in de raad om ook vanuit de gemeente Valkenburg publiciteit te verzorgen. Lees meer informatie op de site van PGP Valkenburg
De Valkenburgse raad sprak zich in februari 2016 al uit voor sluiting van een gevaarlijke kerncentrale en meer bekendheid over dit risico van vlak over de grens. Ook de Tweede Kamer wenst in meerderheid sluiting van deze en nog een Belgische centrale.

Kom je naar de voorlichtingsavond ? Deze is dinsdag 16 mei om 19.30 uur in de Stip.
Doe je mee aan de mensenketting op zondag 25 juni om 14.00 uur ? Tot ziens, dan :-)

Vrije school Heuvelland in Schin op Geul ?

De aanwezigheid van een lagere school is niet iets dat de gemeenteraad bepaalt. Een schoolbestuur beslist over de school, de gemeente beslist over het gebouw. Op een drukbezochte commissievergadering in 2016 bleek het verdwijnen van de school in Schin op Geul wel veel raadsleden te raken.

Ouders namen het initiatief om verder te zoeken naar een manier om een lagere school voor het dorp te behouden. Met name de Valkenburgse VVD steunde hen daarbij. De oplossing lijkt nabij in samenwerking met de Bernard Lievengoedschool in Maastricht. Stichting Pallas kan een dependance in Schin op Geul beginnen: de Vrije School Heuvelland. Maar dat lukt niet dit jaar.
Wat doet de gemeente Valkenburg met het gebouw dat dadelijk vrijkomt ? Neemt ze het op in haar Schoolplan om de lagere school in Schin op Geul een kans te geven ? Dat weten we na de raadsvergadering van 29 mei 2017.

Hoe zit dat nu met die bomen in Valkenburg ?

Worden er meer -ook gezonde- bomen weggehaald dan andere jaren ?
Afgelopen raadsvergadering (10 april '17) werden weer vragen gesteld over de bomenkap.
"Kom maar eens mee met de buitendienst", zei Wethouder Vankan.
We wachten op zijn uitnodiging aan de (burger)raadsleden én geïnteresseerde inwoners,
om te bekijken hoe zorgvuldig gewerkt wordt in de Valkenburgse natuur.
 

Valkenburgse buurt-tuinen

Er wordt gewerkt in belevingstuin d'r Moostuin (maart 2017)

"Hier geloven we dat we met het opzetten van een belevingstuin de gemeenschap met elkaar kunnen verbinden
en een stukje gezonder kunnen maken."
d'r Moostuin ligt aan de Rijksweg in Berg & Terblijt, tegenover Fonterhof. Ga gewoon eens langs !
en like hen op Facebook

Voor het centrum van Valkenburg zijn plannen voor een buurt-moestuin.
Als verse en biologische groenten en fruit je als muziek in de oren klinkt, stuur dan een mail naar duurzaamvalkenburg@gmail.com 

Schone Geul Valkenburg

Met heel verschillende en allemaal betrokken mensen schoonden we deze lente de Geul op. Aan de oostkant van Valkenburg, een ruime kilometer tussen Chalet Tivoli en Ingendael.

Op de zonnige zaterdagmiddag 25 maart vulden we met ons twintigen 16 grote blauwe zakken. Er ligt meer afval in de Geul, dan je op het eerste oog ziet.

Als wandelaar zie je wel eens plastic in of achter takken hangen, maar die plastic rommel op de bodem zie je niet. En er is geen plicht om deze rommel uit het water te halen. Het Waterschap doet dit wel jaarlijks in de Geul, maar niet zo grondig als de opruimers van 25 maart. Zinvol zou zijn, als gemeenten het vuil ophalen dat aanspoelt bij de sluizen. Maar dan nog ligt er troep in de Geul, dat op den duur in de oceaan belandt als het niet wordt weggehaald.

 

Lees verder

Pagina's